Barefoot

Mi is az a Barefoot / "mezítlábas" cipő?
A Barefoot cipők célja, hogy a mezítlábas járás érzését imitálva fejlesszék a láb izmait, miközben biztosítják a cipő funkcionalitását, azaz védettséget a lábnak az időjárás és a környezeti hatások ellen.

Forma
A Barefoot cipők általában a lábujjaknál és a lábfej első részénél kicsit szélesebbek, hogy több helyet és szabadabb mozgást biztosítsanak a lábujjaknak ahogy a járás közben terülnek, így felülről nézve és a hagyományos cipőkkel összehasonlítva kissé hasonlítanak a kacsaláb formájára.

Talpbetét
A Barefoot cipőknek is kivehető a talpbetéte, azonban ez a talpbetét vékonyabb, nem sarokemelt és nincs benne harántemelő, mint a hagyományos cipőknél. A lábujjak és a sarok között egyenes a talp, nincs szintkülönség (zero drop).

Sarok
A hagyományos cipők sarka merevített, hogy jól megtartsa a gyermek bokáját, a Barefoot cipő más iskolát képvisel, náluk megengedhető a láb több mozgása a cipőben, ezért a sarokrész csak minimálisan párnázott és kevésbé merev.

Talp
Vékony, keresztirányban és hosszirányban is rendkívül hajlékony talppal rendelkeznek, így a láb jobban érzékeli a talaj domborzatát, ezért a lábizmok több visszacsatolást kapnak, többet mozognak, erősödnek.

Zokni
A Barefoot cipőkhöz is ajánlott a zokni, mint a hagyományos cipőkhöz, a mezítlábas kifejezés az érzékelésre utal.